Permisul port armă și importanța testării psihologice

Program si locatie contact cabinet psihologic bucuresti sector 1

Știrile tragice privind atacurile armate în masă care au loc constant în Statele Unite au ajuns treptat la urechile întregii lumi. Până în luna septembrie a acestui an, lista ajunsese deja în America la peste 450 de astfel de evenimente, cu o medie alarmantă de 13 atacuri armate pe săptămână. Conform datelor publicate de asociația non-profit Gun Violence Archive, din 2013 până în prezent, nu mai puțin de 30.000 de oameni și-au pierdut viața în Statele Unite din cauza violenței armate, fenomenul având la bază lipsa reglementărilor privind obținerea permisului de port armă.



Un sondaj derulat în iunie 2022 pe un eșantion de 1250 de cetățeni americani a evidențiat faptul că 49% dintre aceștia consideră că testarea psihologică ar trebui să devină obligatorie pentru persoanele care își doresc să dețină o armă, iar 1 din 2 americani sunt de părere că examinarea posesorilor de armă ar trebui efectuată anual.

Din fericire, în România există legi care reglementează portul și folosirea armelor (Legea nr.295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, HG nr.130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.295/2004, Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protecția persoanelor). Mai exact, conform legislației în vigoare, orice persoană care intenționează să utilizeze armament trebuie să obțină acordul poliției, acord care se concretizează în final într-un document doveditor – permisul port armă. În acest sens, orice candidat la obținerea permisului trebuie să atașeze la dosar un aviz psihologic care să ateste că acesta este „apt psihologic pentru deținerea, portul și folosirea armelor și munițiilor letale sau neletale supuse autorizării”.

De ce e importantă examinarea psihologică?


Nimeni nu poate prezice cu exactitate care sunt persoanele care vor deveni într-o bună zi autorii unei crime și nicio reglementare nu va reuși să elimine complet problema crimelor armate în societate. Totuși, măsuri precum testarea psihologică pot reduce semnificativ șansele ca un astfel de eveniment să aibă loc.

Obiectivul acestui tip de examinare este identificarea factorilor care sunt corelați cu un risc crescut ca o persoană să își facă rău sieși sau celor din jur. Altfel spus, sarcina psihologilor evaluatori este ca, pe baza examinării sănătății mentale și a funcționării psihologice globale, să analizeze cât de mare este riscul ca o persoană să se implice în acțiuni cu caracter violent.

Ședințe port armă cabinet psihologic Aviației București
Mulți dintre autorii atacurilor armate în masă din Statele Unite se confruntau cu o problemă mentală la momentul săvârșirii crimei.
Deși nu orice persoană care are un comportament violent suferă de o afecțiune psihică, un studiu publicat în 2021 a atras atenția asupra faptului că mulți dintre autorii atacurilor armate în masă din Statele Unite se confruntau cu o problemă mentală la momentul săvârșirii crimei. Analizând 35 de persoane condamnate pentru atacuri armate în masă, specialiștii au diagnosticat 28 dintre aceștia cu cel puțin o afecțiune psihică, cea mai întâlnită fiind schizofrenia (64%), urmată de tulburarea bipolară, tulburările delirante, tulburările de personalitate și consumul de substanțe.

Ce trebuie să știm înainte de a ajunge în cabinet?


În primul rând, trebuie să ne asigurăm că psihologul la care dorim să apelăm deține specializarea Psihologie aplicată în domeniul securității naționale, aceștia fiind singurii psihologi care sunt avizați să realizeze examinări pentru obținerea permisului de port armă.

Psihologia securității naționale este un domeniu dedicat persoanelor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale (precum cadrele militare, ofițerii de poliție sau jandarmii), dar și persoanelor care își doresc să obțină dreptul de a deține și de a folosi o armă letală sau neletală, adică un aviz de port armă. Psihologii cu această specializare se ocupă de asemenea cu evaluarea detectivilor particulari, a pirotehniștilor, artificierilor și agenților de pază, dar și a persoanelor care își doresc să realizeze activități de voluntariat în cadrul unui serviciu de urgență.

Clientul trebuie să fie pregătit să ofere psihologului evaluator detalii complete despre specificul activității pentru care se solicită avizul de port armă și caracteristicile armei pentru care se dorește autorizare. De asemenea, dacă acesta este programat la o evaluare pentru prelungirea permisului (la fiecare 5 ani), este necesar să prezinte psihologului și permisul port armă obținut anterior.

În ce constă evaluarea psihologică pentru port armă?


Procedura de evaluare poate fi comparată cu cea descrisă în cazul examinărilor specifice psihologiei muncii, însă are de cele mai multe ori o complexitate mai ridicată și o durată mai mare, datorită implicațiilor extrem de serioase pe care le presupune eliberarea unor astfel de avize.

Ședințe port armă cabinet psihologic Aviației București
Psihologul va ține cont de sinceritatea cu care clientul a răspuns la chestionare.
Elementele care se află în vizorul psihologului în timpul examinării diferă de la un specialist la altul și pot fi măsurate printr-o gamă largă de metode și de instrumente, însă în cele mai multe cazuri, evaluarea va cuprinde două părți:
  1. O discuție semi-structurată de tip interviu de aproximativ 30-40 de minute, în care psihologul va căuta să determine dacă clientul dă dovadă de:

    • responsabilitate
    • capacitate de auto-control
    • stabilitate emoțională
    • rezistență la stres
    • comportament social adecvat

  2. Etapa de testare propriu-zisă, în care vor fi măsurate trei tipuri de caracteristici:

    • Potențialul aptitudinal general (inteligența, IQ) – pentru ca un individ să capete dreptul de a folosi o armă el trebuie să obțină un scor IQ mai mare de 90 de puncte, adică să dea dovadă de un nivel de inteligență cel puțin de nivel mediu;
    • Potențialul aptitudinal specific – vom măsura aptitudini utile unei persoane atunci când vorbim despre utilizarea unei arme (viteza de reacție, capacitatea de concentrare, spirit de observație, etc.)
    • Prezența trăsăturilor de personalitate accentuate sau dezadaptative – psihologul examinator va evalua personalitatea clientului prin instrumente sau chestionare specifice. E important ca persoana evaluată să nu prezinte tulburări psihice sau de personalitate și să nu existe indicii de tendințe violente, toleranță scăzută la frustrare sau comportamente antisociale.
      Psihologul va ține cont de sinceritatea cu care clientul a răspuns la chestionare. Dacă răspunsurile acestuia nu sunt autentice, rezultatele testului nu vor fi luate în considerare, iar proba se consideră picată.
Pentru ca persoana să primească rezultatul de „apt psihologic”, este necesar ca pragul minim prestabilit să fie atins la toate cele trei tipuri de caracteristici menționate anterior.

Avizul psihologic de port armă este valabil timp 12 luni consecutive de la momentul eliberării(un an calendaristic).În situația în care el nu este depus în timp util, evaluarea trebuie repetată.

Foto: depositphotos.com, freepik.com, pexels.com